Türkiye’de ihmal edilen en büyük konulardan biride, köylerde imar projelerinin olmamasıdır. Bir ülkenin birinci derecede temel yerleşim bölgeleri olan köylerin imar projesinin olmaması, o ülkenin geri kalmışlığının göstergesidir.Köylerle ilgili imar projelerinin en başında köy camii,sağlık ocağı ve okullar gelir. Okullar genelde Milli Eğitim Bakanlığı ihalesi ile yapıldığı için plân ve projeleri yapılıyor. Ancak camiler hâlâ projesiz ve kontrolsüz yapılmaktadır. İlgili kurumlar bu konuda duyarlı olmalıdır. Projesi ve sanat özelliği bulunmayan cami inşaatlarına harcanan paralara yazık oluyor.Köylerin imarı projeleri ile caddesi, sokağı, park ve dinlenme alanları, okulu, camisi ve sağlık ocağı belirli olan plânlı köyler kurulmalıdır.Toplu konut idaresi (Toki) sadece şehirlere konut yapmaktadır. Bu kurum köylere de çağımızın tüm şartlarına uygun müstakil köy evleri yapmalıdır.Ülkemiz insanlarının tamamı şehirlerde yaşamamaktadır.Köylünün milletin efendisi olduğu unutulmamalıdır.Köydes projesi daha da geliştirilmelidir. Köylerin kanalizasyonu tamamlanmalıdır. Çiftçiler için ayrıca ahır ve depoları olan projeler hazırlayıp, küçük, orta ve büyük çaptaki projeler köy muhtarlarına verilmelidir. Köy muhtarı bir belediye başkanı gibi köyüne ilgi duymalı, sahip çıkmalı ve yetkilendirilmelidir. Özellikle kalkınmış ülkelerde dağ başına yapılan tek bir evin dahi imar projesi olmadan yapılması mümkün değildir. Onun içindir ki, Batıda köyler, şehirlerin sadece uzakta olan birer mahalleleridir.
Köylerimizin gelişme ve kalkınması için bir seferberlik başlatılıp, merkezi konumda olan köylere ürünlerinin kalitesini artırmak,daha sağlıklı ürün yetiştirmek için ziraat mühendisleri atanmalıdır. Köyler, “köylerin şehirleşmesi” parolasından yola çıkarak; yolu, altyapısı, camisi, okulu, sağlık ocağı, sokak ve caddesi belirlenmiş, sağlık şartlarına uygun güzel meskenleri olan plânlı ve projeli bir hale getirilmelidir. Köylerin, su, elektrik ve haberleşme problemleri çözülmelidir. Köylerde tarım ve hayvancılık geliştirilmeli ve üretim artırılmalıdır. Köylünün ürettiği ürününe pazar bulunmalıdır. İşte bu yapıldığı zaman köyden şehre olan göçte duracaktır.
Türkiye’de, Batılı standartlarda altyapısı düzgün, iyi ve güzel köyler kurulmadığı takdirde ülkemiz gelişimini tamamlayamayacaktır.
Mehmet ALPASLAN
2012-05-09 11:19:14